Evlilik Öncesi Eğitim-Evlilik Rehberi-Hayat Arkadaşı Seçimi

Hayat Arkadaşımı Nasıl Seçerim-Evlilikte iletişim ve Yaşam Becerileri- Çatışmalar ve Çözüm-Aile Hukuku-Üreme sağlığı

Evlilik Öncesi Eğitim-Evlilik Rehberi-Hayat Arkadaşı Seçimi
Evlilik Öncesi Eğitim-Evlilik Rehberi-Hayat Arkadaşı Seçimi

Evlilik Öncesi Eğitim-Evlilik Rehberi-Hayat Arkadaşı Seçimi free download

Hayat Arkadaşımı Nasıl Seçerim-Evlilikte iletişim ve Yaşam Becerileri- Çatışmalar ve Çözüm-Aile Hukuku-Üreme sağlığı

Aile birey ve toplum için temel yapıtaşıdır. Aile kurumu geleceğin sağlıklı inşasında ve toplumsal kalkınmada kilit rol oynamaktadır. Evlilik kurumu ise aile kurumunu oluşturan temeldir. Kadın ile erkeğin, ortak bir hayatı, saygı, sevgi, hoşgörü gibi değerleri yaşayıp yaşadıkları; neslin devamı ve hayatın anlamı için hak, yükümlülük ve sorumlulukları, rol ve görevleri paylaştıkları bir kurumdur.


Toplumsal dokunun çekirdeği olan aile kurumunun, sağlıklı temeller üzerine kurulabilmesi, öncelikle evliliğe aday çiftlerin evlilik sorumluluğunu taşıyabilecek olgunlukta olmaları gerekmektedir. Bunun yanında evlilik için gereken temel bilgi ve becerileri de öğrenmeleri önemli görülmektedir. Evlilik gibi önemli bir kurum için gerekli olan bilgi ve birikime sahip olmadan başlayan evliliklerin sürdürülmesi zorlaşmakta; karşılaşılan sorunlara çözüm bulma konusunda çiftler zor durumda kalabilmektedir.


Evlilik uyumunda; eşlerin evlilik öncesi hazırlığının ve evlilik problemleri henüz ortaya çıkmadan eğitim almalarının önemi bütün dünyada bilimsel çalışmalarla da ortaya konulmaktadır. Evlilikte uyum için evlilik ile ilgili bilgi sahibi olunması önemlidir. Bu alanda, evlilik öncesi bilinçli hazırlık, evliliğe “iyi bir başlangıç yapabilme” fırsatı verecektir. Böyle bir eğitim, çiftlerin birbirlerini daha iyi tanıyarak evlilikle ilgili gerçekçi beklentiler oluşturabilmelerine, etkili iletişim kurma ve olası sorunlarla baş edebilmelerine yardımcı olacaktır.

İçerik;

Evlilikte İletişim ve Yaşam Becerileri

Sağlıklı Bir Evlilik İçin Neler Yapılmalı Neler Yapılmamalı?

Evlilik Çatışmasına Sebep Olan Faktörler ve Çözüm Yolları

Hayat Arkadaşımı Nasıl Seçebilirim?

Aile Hukuku

Eşler Arasındaki Mal Rejimi

Aile İçi Şiddet


Üreme Sağlığı

Aile Planlaması

Yardımla Üreme Teknikleri


Evlilik öncesi eğitim için yapılan bilimsel çalışma sonuçları

Evlilik yaşamıyla ilgili sorunlar ortaya çıkmadan önce risk etmenlerinin azaltılmasının ve bireylerin yaşam kalitelerinin artırılmasının daha akılcı olduğu düşünülmektedir. Dolayısıy­la, evlilik öncesindeki çiftlere, evlilik yaşamı ile ilgili çeşitli becerilerin kazandırılması gerekmek­tedir.


Yapılan bilimsel çalışmalara göre;

Sonuç ve Öneriler

Evlilik öncesi eğitimin çiftler üzerinde birçok olumlu etkisi olduğu ifade edilmektedir. Bu eğitimler aracılığı ile çiftler kendilerine yönelik farkındalık düzeylerini geliştirerek, kendi duygu ve düşüncelerinin daha iyi ayırdında olabilir, ayrıca eşlerini de daha iyi anlayabilirler. Bunların yanı sıra evliliğe ve ilişkiye yönelik kaygılarını azaltabilir, ilişkilerinin doğasını keşfederek daha önce konuşamadıkları konular hakkında konuş­maya başlayabilir ve yapıcı iletişim becerilerini öğrenebilirler.

Gelişmiş ülkelerde ilk evliliklerdeki boşan­ma oranı yaklaşık %40 veya daha fazladır. Boşanma sadece çiftlerin değil, aynı zamanda çocukların da fiziksel ve ruhsal iyi-oluş düzey­lerini etkilemektedir (Baucom, Hahlweg, Atkins, Engl ve Thurmaier, 2006; Stanley, 2001). Bu durum, güçlü evlilikler oluşturma konusunda yöneticileri, sivil toplum kuruluşlarını ve ruh sağlığı uzmanlarını harekete geçmeye zorla­maktadır. Güçlü evlilikleri oluşturma çabaların­dan birisi de çiftlere evlilik öncesi eğitim verilme­sidir (Stanley, 2001). Evlilik öncesi eğitime olan ilginin artmasında, aynı zamanda önleyici yaklaşımların giderek yaygınlaşmasının da etki­si bulunmaktadır (Murray, 2004).

Evlilik öncesi eğitim, boşanmanın çiftlere ve topluma verdiği zararın azaltılmasında önemli bir önleyici müda­hale olarak görülmektedir. Son zamanlarda, evlenmeyi planlayan birçok çift arasında, evliliğe yönelik eğitim oldukça ilgi görmektedir.

Türkiye’de 2008 yılı istatistiklerine göre boşanmaların %41.3’ü evliliğin ilk beş yılında meydana gelmektedir (TÜİK, 2009). Önleyici ruh sağlığı hizmetleri kapsamında, sorunlar ortaya çıkmadan çiftlere evlilik öncesinde eğitim verilmesinin yararlı olabileceği düşünülmektedir. Böylece evlenmeyi planlayan çiftler, karşılaş­tıkları güçlükleri yapıcı bir şekilde ele almayı ve etkili iletişim becerilerini kullanmayı öğrenebilir­ler. Sağlıklı aile ve toplum yapısının sağlanma­sında evlilik öncesi eğitimin olumlu etkilerinden yararlanılmalıdır. Yurtdışında yapılan çalış­malarda, evlilik öncesi eğitim programlarının çiftlerin kendini açma, empati, ilişki uyumu, güven, yakınlık, ilişki kalitesi, iletişim becerisi, çatışma ve problem çözme becerisi gibi değişkenler üzerinde etkili olduğu bulunmuştur.

Gelişmekte olan ülkelerde boşanma, sosyal yapının önemli bir unsuru haline gelmek­tedir. Gelişmekte olan bir ülke olarak Türkiye de benzeri bir durum yaşamaktadır. Bu nedenle politika yapıcılarının ve ruh sağlığı uzmanla­rının, evlenmeyi düşünen çiftlere yönelik önleyi­ci hizmetler sunma konusunda adım atmaları gerekmektedir.

Toplumu aileler oluşturmaktadır. Her yön­den sağlıklı aileler, sağlıklı bir toplum için önem­li bir gerekliliktir. Hem aile hem de toplum sağlığını geliştirmek için yapılacak çalışmalar­dan birisi de evlilik öncesi dönemdeki çiftlere, evlilik öncesi eğitim hizmetlerinden yararlanma fırsatı vermektir. Böylece bireylerin hem kendi­lerine, birbirlerine ve evlilik yaşamına yönelik farkındalık ve bilgi düzeyleri, hem de ilişkilerin­den ve yaşamlarından aldıkları doyum düzeyi yükselecektir.